Trzy zastosowania imbiru, o których nie wiesz

Korzeń imbiru zawdzięcza swoje właściwości olejkom eterycznym, których stężenie może wynosić nawet do 3 %. To dzięki nim imbir ma charakterystyczny, ostry smak i intensywny zapach. Był jedną z pierwszych przypraw korzennych sprowadzonych do Europy. Do dzisiejszego dnia zyskuje na popularności i jest popularną przyprawą wykorzystywaną w kuchni.

Dzięki składnikom aktywnym jest składnikiem wielu preparatów medycznych i olejków. Medyczne zastosowanie imbiru potwierdzają liczne publikacje naukowe, które dowodzą, że ma korzystne działanie dla naszego zdrowia. Łyżeczka sproszkowanego albo surowego imbiru dodana do herbaty skutecznie pomoże w trawieniu, wesprze układ krążenia, pobudzi układ odpornościowy, a nawet zmniejszy mdłości przy chorobie lokomocyjnej. Liczba zastosowań kłącza imbiru jest jednak znacznie szersza.

 

1. Korzeń imbiru chroni przed infekcjami i wzmacnia organizm

 

Imbir skutecznie pomoże organizmowi w zwalczaniu infekcji wywołanych nie tylko przez bakterie ale i grzyby. Warto po niego sięgnąć, zwłaszcza podczas przeziębienia, kiedy organizm osłabiony atakiem wirusów jest bardziej narażony na infekcje bakteryjne.

Imbir można stosować jako dodatek do herbaty lub przyrządzić go z mlekiem i cytryną. Substancje biologicznie czynne zawarte w korzeniu imbiru nie tylko wzmacniają odpowiedź immunologiczną organizmu ale też skutecznie wspomogą przy infekcjach dróg oddechowy, układu pokarmowego, lub nawet ucha.

Badania potwierdziły skuteczności substancji zawartych w imbirze w zwalczaniu licznych szczepów bakterii. Okazało się, że skuteczniej niż penicylina G hamuje rozwój gronkowca złocistego! Substancje aktywne pozyskane z imbiru wykazują zdolność modulowania proliferacji limfocytów T oraz komórkowej odpowiedzi immunologicznej.

 

2. Działa niemal jak aspiryna

 

Gingerole zawarte w imbirze są także skutecznymi substancjami przeciwzapalnymi co udowodniono już w latach 80. Takie działanie imbiru wynika z hamowania syntezy prostaglandyn, substancji odpowiadających za powstawanie stanu zapalnego, a także cytokin wydzielanych w miejscu zapalenia. Takie właściwości mogą się okazać przydatne zwłaszcza w łagodzeniu stłuczeń, zmniejszając obrzęk w okolicach urazu, oraz w choroba reumatycznych. W jednym z badań potwierdzono, że gingerole, a zwłaszcza 8-paradol są bardziej skutecznymi substancjami przeciwzapalnymi niż aspiryna. Imbir, podobnie do aspiryny także zmniejsza agregację, a więc proces sklejania się płytek krwi, choć ta właściwość nie jest tak intensywna.

 

3. Pomoże w chorobie lokomocyjnej, nudnościach i na kaca

 

Imbir dzięki substancjom w nim zawartym wykazuje także działanie przeciwwymiotne i zwalczające nudności. Dzięki temu jest składnikiem wielu preparatów łagodzących skutki choroby lokomocyjnej. Wiele badań potwierdza jego działanie zmniejszające nudności u kobiet w ciąży. Badania potwierdzają większej skuteczności imbiru w zmniejszaniu uczucia nudności niż popularnej witaminy B6. Kwestię przyjmowania imbiru w czasie ciąży jednak należy skonsultować z lekarzem. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym i pobudzającym żołądek do pracy korzeń imbiru może też okazać się pomocny w walce z kacem.

Świerzy korzeń imbiru aktualnie dostępny bez większego problemu w większości supermarketów może być ważnym dodatkiem w codziennej kuchni ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości.

Zwłaszcza w okresach obniżonej odporności możemy go podawać wraz z herbatą, a w lato może być orzeźwiającym dodatkiem, który możemy wrzucić do butelki z chłodną wodą.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz