Superfood po polsku, czyli najzdrowsze rodzime produkty spożywcze

 

Słysząc termin superfood zdecydowana większość osób wyobraża sobie nasiona chia, spirulinę czy też jagody acai, jednak superjedzenie to nie tylko egzotyczne smakołyki kosztujące nieraz krocie, ale również rodzime produkty, po które warto sięgać nie tylko ze względu na ich przystępną cenę, ale również niezwykłe właściwości zdrowotne.

 

Czym tak naprawdę jest superjedzenie i które polskie produkty spożywcze można zaliczyć do grona superfood?

 

Superfood to produkty spożywcze posiadające w swoim składzie dosyć duże ilość witamin, minerałów, antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, dzięki czemu spożywanie takiej żywności wpływa bardzo korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie.

Produkty zaliczane do grupy superjedzenia charakteryzują się dosyć niską wartością kaloryczną, dzięki czemu mogą być z powodzeniem włączone do diety osób walczących z nadmiarem zbędnych kilogramów. Gdy jakiś czas temu zrodziła się moda na superfood to większość osób sięgała głównie po egzotyczne produkty takie jak jagody goji, nasiona chia czy też komosę ryżową nie mając świadomości tego, iż w Polsce również można znaleźć wiele produktów spożywczych zaliczanych do grona superjedzenia. Na które zatem składniki pokarmowe warto zwrócić uwagę?

Czosnek

Produkt ten bogaty jest w witaminę C- 31,2 mg na 100 g produktu. Przykładowo w cytrynie dla porównania znajduje się 53 mg witaminy C na 100 gram produktu. Zawiera także witaminy z grupy B, fitosterole, kwas pantotenowy, cynk, magnez, żelazo, miedź potas, siarkę, selen oraz wapń. Spożywanie czosnku wpływa bardzo korzystnie nie tylko na układ oddechowy, ale również na odporność organizmu, gdyż fitoncydy znajdujące się w składzie tego produktu wykazują bardzo silne działanie grzybobójcze oraz bakteriobójcze.

Kupując czosnek, należy zwrócić uwagę na to, aby pochodził on z Polski, gdyż obecnie w sklepach sprzedawany jest również ten chiński, który niestety nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych.
O czosnku pisaliśmy już w innym artykule. Dotyczył on interakcji jakie mogą powodować składniki czosnku z popularnymi lekami stosowanymi w przebiegu grypy i przeziębień: Czosnek interakcje

Jarmuż

To kolejny produkt, który dopiero niedawno zaczął pojawiać się na sklepowych półkach, gdyż wcześniej nie był w ogóle doceniany a warto wiedzieć, iż jest skarbnicą wielu witamin oraz minerałów. W jego składzie można znaleźć przede wszystkim witaminy A, B, C, E oraz K, a także wapń, błonnik, cynk, żelazo, fosfor, magnez oraz przeciwutleniacze.

Jarmuż przypomina w smaku kapustę i można go spożywać zarówno na surowo, jak i po krótkiej obróbce termicznej. Jeśli chodzi natomiast o jego właściwości zdrowotne, to znajdujące się w jego składzie przeciwutleniacze powstrzymują wzrost komórek rakowych, zapobiegając tym samym jednej z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych dzisiejszych czasów. O tej roślinie o wielu właściwościach prozdrowotnych szerzej piszemy w: Jarmuż- chroni przed rakiem i anemią

Kasza jaglana

Już jakiś czas temu została okrzyknięta królową kasz, ponieważ jest jednym z nielicznych produktów zbożowych o zasadotwórczych właściwościach, a w diecie większości osób przeważają kwasy, które dostarczane organizmowi w nadmiarze mogą wywoływać bardzo nieprzyjemne skutki.

Kasza jaglana bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, beta-karoten, potas, fosfor, wapń, a także krzem, który wpływa bardzo korzystnie na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Jej największą zaletą jest przede wszystkim to, iż jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i nadaje się idealnie do przygotowywania dań zarówno na słodko, jak i na słono.

Siemię lniane

Siemię lniane to bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających niezwykle korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Nasiona lnu posiadają również spore ilości błonnika, wapnia, a także lignanów, czyli substancji oddziałujących dobroczynnie na pracę żołądka i jelit, a także przeciwdziałających stanom zapalnym oraz chorobom serca.

Siemię polecane jest zwłaszcza osobom borykającym się z problemem wrzodów żołądka. Spożywając siemię lniane najlepiej korzystać z całych nasion, które należy zmielić tuż przed konsumpcją. Tak zmielony produkt może być z powodzeniem dodawany do koktajli, zup, sałatek, a nawet wypieków.

Żurawina

Żurawina posiada niewielkie czerwone owoce wykazujące bardzo silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu roślina ta sprawdza się idealnie w przypadku walki z chorobami układu pokarmowego oraz moczowego. Żurawina to prawdziwa kopalnia przeciwutleniaczy takich jak np. witamina C, flawonoidy oraz beta-karoten.

Dzięki tym związkom można w skuteczny sposób przeciwdziałać chorobom serca poprzez zminimalizowanie poziomu złego cholesterolu we krwi. W sezonie jesiennym można bez problemu zakupić świeżą żurawinę, z której warto przygotować domowe przetwory na zimę, gdyż te znajdujące się w sklepach zawierają spore ilości cukru, który bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Natka pietruszki

Zdecydowana większość osób nie przepada za pływającą w rosole natką pietruszki, jednak roślina ta to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, gdyż posiada jej więcej niż cytryna czy też inne owoce cytrusowe. Oprócz tego zawiera spore ilości żelaza (przez co powinna być spożywana przez osoby zmagające się z anemią), a także beta-karoten, kwas foliowy, błonnik, witaminy z grupy B i witaminę K.

Natkę pietruszki można dodawać nie tylko do zupy, ale również wykorzystać ją do przygotowania pysznego koktajlu czy też pesto, które z makaronem smakuje wprost wyśmienicie.

Po produkty zaliczane do grupy superfood należy sięgać wtedy, gdy jest na nie sezon, ponieważ tylko w tym czasie są prawdziwą bombą składników odżywczych wpływających niezwykle korzystnie na stan zdrowia oraz wygląd skóry.

Jeśli jednak dany produkt w świeżej postaci nie jest dostępny, to można skorzystać z wersji mrożonej, która również zawiera sporo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz