Biegunka po mleku? to nie alergia, to choroba genetyczna!

Masz biegunkę, wzdęcia i bóle brzucha po wypiciu mleka? To nie alergia- to choroba genetyczna uwarunkowana przez gen LCT.

 

Mutacja powodująca tą przypadłość jest dziedziczona recesywnie- a więc Twoi rodzice również borykali się z problemem bólu brzucha po wypiciu szklanki mleka, lub byli nosicielami „złego” genu i nie odczuwali nieprzyjemności po spożyciu laktozy, której znaczne ilości występują w mleku.

 

Nietolerancja laktozy może występować także przejściowo, w wyniku podrażnienia błony śluzowej jelita cienkiego, które odpowiada za wytwarzanie enzymu trawiącego laktozę- laktazy. Tego typu nietolerancja laktozy często towarzyszy wielu innym chorobom. Po dłuższym okresie spożywania diety bezmlecznej nasze jelita również mogą wykazać objawy nietolerancji na laktozę.

 

Dlaczego brak laktazy trawiącej laktozę powoduje wzdęcia i biegunki?

 

Laktoza jest rozkładana w jelicie cienkim dzięki udziałowi laktazy do cukrów prostych- glukozy i galaktozy, a te następnie są wchłaniane przez ścianę jelit i trafiają do krwiobiegu. U osób niewytwarzających laktazy tak się nie dzieje. Laktoza pozostaje niestrawiona i absorbuje wodę, co wzmaga występowanie biegunek. Następnie laktoza trafiając już do jelita grubego ulega fermentacji.

Bakterie jelitowe w procesie fermentacji beztlenowej laktozy powodują jednocześnie wytwarzanie dużej ilości kwasów organicznych i gazów, głównie dwutlenku węgla. Wzdęcia, biegunka i bóle brzucha są więc spowodowane nie bezpośrednio przez laktozę, a przez bakterie, zaburzające pracę jelit.

 

Jak złagodzić problem nietolerancji laktozy?

 

W zależności od natężenia nietolerancji pomocne okazać mogą się produkty zawierające naturalne bakterie kwasu mlekowego takie jak jogurty, kefiry, sery pleśniowe. Apteki również oferują preparaty zawierające brakujący w organizmie enzym.

Podstawą jednak jest ograniczenie produktów spożywczych powodujących nieprzyjemności. Problem ten niestety wiąże się nie tylko z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Badania wykazują, że osoby cierpiące na nietolerancję laktozy są bardziej narażone na osteoporozę i łamliwość kości spowodowane niedoborami wapniowymi.

Kto choruje na nietolerancję laktozy?

Co ciekawe wśród Polaków problem ten dotyczy około 17 do nawet 37% dorosłych osób. Jak wiele innych genetycznych chorób nietolerancja laktozy występuje w różnych stopniu w różnych populacjach ludności. Wśród Azjatów problem ten może dotyczyć nawet 100% osób, a u Basków jest to jedynie 0,3%.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz