Mniszek lekarski, właściwości, zastosowanie i 3 proste przepisy.

 

 

Mniszek lekarski potocznie nazywany mleczem jest rośliną kwitnącą w okresie wiosennym. Jego charakterystyczne żółte kwiaty gęsto pokrywają łąki i trawniki. Uznawany za chwast ma jednak wiele cennych właściwości leczniczych i jest jadalny.

Dziś stosowany rzadko był dla naszych babć składnikiem herbat, syropów, a nawet sałatek. Lecznicze właściwości mniszek lekarski zawdzięcza wielu cennym składnikom takim jak np. inulina. Wspiera ona rozwój flory bakteryjnej jelit, przez co poprawia wchłanianie substancji odżywczych i pierwiastków i jednocześnie wzmacnia układ immunologiczny.
Zawiera liczne antyoksydanty takie jak flawonoidy, fenolokwasy, karotenoidy i witamina C, chroniące nasz organizm przed upływem czasu i nowotworami oraz wiele cennych pierwiastków takich jak potas.

Wspomaga pracę wątroby zwiększając poziom wydzielanej żółci, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, chroni przed rozwojem kamicy żółciowej, przyspiesza regenerację wątroby po infekcjach wirusowych, ponadto ma zastosowanie przy wspomaganiu leczenia cukrzycy i układu moczowego, a nawet w kosmetologii.

Przy zbiorze mniszka należy jednak bardzo uważać. Łatwo go bowiem pomylić z mleczem polnym, który zaczyna kwitnąć od czerwca do jesieni. Mlecz polny jest trujący ze względu na dużą zawartość alkaloidów.

Tak liczne właściwości powinny być dobrym powodem, aby wprowadzić  tą cenną roślinę do naszego jadłospisu. Liście idealnie nadają się do przygotowania sałatek. Wczesną wiosną liście mają bardzo delikatny smak, kiedy już rozpocznie kwitnąć jednak lekko gorzknieje.

Poniżej 3 proste przepisy z mniszka lekarskiego.

 

Mniszek lekarski może być bazą do pesto!

 

Można je używać do wielu potraw, tak samo jak tradycyjne kupowanego w sklepie. Idealnie nadaje się do makaronów. Podstawą są młode liście mniszka lekarskiego, które najlepiej zbierać w miejscach oddalonych od ulic i dróg.

350 gram młodych liści mniszka
1 szklanka oliwy z oliwek
5 łyżek orzeszków piniowych lub innych orzechów wcześniej uprażonych na suchej patelni
pół szklanki parmezanu
łyżeczka soli

Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze. Dla podkreślenia orzechowego smaku pesto można dodać odrobinę oleju z pestek z dyni.

 

Syrop z mniszka lekarskiego, idealny na kaszel.

 

Około 300 zebranych kwiatów
2 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody

 

Zebrane kwiaty należy pozostawić rozłożone na papierze na około godzinę, aby pozbyć się nieproszonych lokatorów. Kwiaty też można oczyścić w tym celu poprzez moczenie w zimnej wodzie. Przygotowane kwiaty należy gotować około pół godziny na wolnym ogniu wraz z pokrojoną cytryną. Po tym czasie nasz wywar należy odstawić na około dobę i następnie odcedzić. Później gotowanie należy ponowić, ale już z dodatkiem cukru. Najlepiej syrop gotować około 2 godzin, do momentu aż zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać miód.

 

Mniszek lekarski w sałatce to bomba witaminowa.

 

Zawarte w liściach witaminy oraz składniki mineralne mogą przekonać każdego do wypróbowania swoich sił w stworzeniu sałatki z młodych liści mniszka. Tak przygotowana sałatka z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem. W przygotowaniu sałatki ogranicza nas jedynie fantazja. Liście mniszka mogą być używane podobnie jak liście sałaty czy rukoli. Przykładem może być prosta sałatka przygotowana z garści iści mniszka, 2 jajek ugotowanych na twardo, czerwonej cebuli, majonezu i przypraw, które dodajemy wedle uznania. Przed przygotowaniem sałatki liście najlepiej wymoczyć w zimnej wodzie i odciąć z liści grubsze łodygi.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz