Ciecierzyca- zrób z niej mąkę! Skład i zastosowanie ciecierzycy

 

Ciecierzyca to roślina strączkowa o rosnącej popularności w naszych kuchniach. Bez większych problemów do kupienia w większości sklepów.  Była jedną z podstawowych roślin w diecie starożytnych Greków i Rzymian, a pierwsze wykopaliska, które sugerują, że była ważnym elementem diety datowane są na 9200 rok p.n.e.
Aktualnie nie rośnie dziko i jest wyłącznie spotykana w uprawach.

 

Nasiona ciecierzycy można przyrządzić na wiele sposobów, może być składnikiem sałatek, zup, gulaszu, pulpetów, lub podawana samodzielnie np. na chrupiąco po uprzednim upieczeniu.  Świetnie nadaje się do tego, ab użyć jej zamiennie z białą fasolą. Zastosowań ciecierzycy jest bardzo wiele, podobnie jak właściwości prozdrowotnych, które wynikają z bogatego składu.

 

Jest cennym źródłem białka. Surowe nasiona zawierają ponad 20% białka, 6% tłuszczy, 62% węglowodanów i aż 12,2% błonnika. Zawiera także duże ilości naturalnych antyoksydantów. Należy jednak mieć świadomość, że każde przygotowywanie produktu takie jak moczenie lub gotowanie będzie miało wpływ na zawartość składników pokarmowych.

 

Skład nasion ciecierzycy

 

W 100 gramach surowych nasion (g)
Białko 20.47
Tłuszcze 6.04
Węglowodany 62.95
Błonnik 12.2

 

Jest też cennym źródłem pierwiastków takich jak potas i fosfor

 

W 100 gramach surowych nasion (mg)
Wapń 57
Żelazo 4.31
Magnez 79
Fosfor 252
Potas 718
Sód 24
Cynk 2.76

 

Mąka z ciecierzycy- zrobisz ją samodzielnie

 

Ilość ciekawych pomysłów i przepisów dostępnych w witrynach kulinarnych z pewnością ułatwi znalezienie interesujących propozycji wykorzystania ciecierzycy w kuchni. Jednak mniej popularne wykorzystanie ciecierzycy to przygotowanie z niej mąki.

Nasiona wystarczy uprażyć na suchej patelni a następnie porcjami mielić w młynku do kawy.

Zmielone nasiona ciecierzycy absorbują nadmiar płynów w potrawach, więc można je wykorzystać jak zwykłą mąkę. Idealnie nadaje się ona do zagęszczania zup i sosów. Po rozrobieniu takiej mąki z wodą i po dodaniu do potrawy należy pamiętać, aby potrawę gotować jeszcze przez pewien czas, aby pozbyć się posmaku grochu.

Mąkę z ciecierzycy  możemy stosować do panierek zastępując jednocześnie jajko, mąkę pszenną i bułkę tartą.  W Indiach mąkę z ciecierzycy wykorzystuje się do panierowania warzyw przed smażeniem na głębokim tłuszczu  i serwowane są później jako przekąska.

Świetnie nadaje się jako baza do naleśników i gofrów.

Samodzielne przygotowanie mąki jest bardzo proste. Nasiona wystarczy uprażyć na suchej patelni a następnie porcjami mielić w młynku do kawy.

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz