Choroby cywilizacyjne? Antyoksydanty!

Antyoksydanty od lat cieszą się dużym zainteresowaniem osób dbających o swoje zdrowie i młody wygląd.

 

Ich działanie doceniają również sportowcy i lekarze. Działając we wnętrzu naszego organizmu hamują i zmniejszają tempo powstawania niekorzystnych zmian w komórkach i tkankach, powstających pod wpływem wolnych rodników.

 

Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami

 

Ich szkodliwe działanie przyspiesza procesy starzenia organizmu, pogorszenie wyglądu i kondycji skóry, przyczyniają się także do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych a nawet nowotworów.

Nasze organizmy wytworzyły pewne mechanizmy obronne likwidujące nadmiar wolnych rodników. Są to antyoksydanty egzogenne, które występują pod postacią enzymów.

Nasze ciało walczy z nadmiarem wolnych rodników za pomocą stale pracujących enzymów- dysmutazy, katalazy, glutationu i kilku innych.

Nasz tryb życia, przyjmowanie używek, stres, niewłaściwa dieta, zanieczyszczenia i choroby mogą zakłócać równowagę pomiędzy aktywnością dobroczynnych enzymów a ilością wolnych rodników, które powstają w organizmie.

W takiej sytuacji mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym, a więc brakiem równowagi i zwiększeniem się negatywnych skutków działania wolnych rodników.

 

Jedz produkty bogate w antyoksydanty!

 

W takiej sytuacji przychodzą nam na pomoc antyoksydanty endogenne – te które możemy dostarczyć organizmowi samodzielnie.

Skoro mamy realny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia stresu oksydacyjnego, zmniejszenia ilości wolnych rodników i powstających pod ich wpływem negatywnych zmian w naszym ciele to warto dowiedzieć się więcej na temat tych substancji. W pierwszej kolejności jako antyoksydanty egzogenne należy wymienić witaminy C, E, A. Liczne badania naukowe dowodzą ich silnemu działaniu antyoksydacyjnemu, ponadto silne właściwości antyoksydacyjne wykazują naturalne karotenoidy występujące w dużych ilościach np. w marchwi jako beta karoten, koenzym Q10, jony metali jak np. selenu.

Witamina C nie tylko chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Jest również skuteczna w wymiataniu wolnych rodników podczas przygotowywania posiłków. To ciekawe zjawisko możemy zaobserwować podczas przygotowywania potraw z jabłek. Skropione cytryną, bogatą w witaminę C nie ciemnieją, a więc nie utleniają się tak szybko, jak jabłka wystawione na bezpośrednie działanie powietrza.

 

Pewne badania wykazały, że mieszkańcy południowej Francji w porównaniu do mieszkańców Anglii pięciokrotnie rzadziej zapadają na choroby serca.

 

Okazało się, że Francuzi przyjmują z pożywieniem znacznie większą ilość kolejnych cennych naturalnych antyoksydantów- flawonoidów. Ta grupa substancji także silniej niż aspiryna hamuje działanie enzymów wpływających na „sklejanie” się komórek, co jest groźne zwłaszcza u osób chorujących na miażdżycę.

Wiele spośród antyoksydantów znalazło zastosowanie w kosmetologii i w suplementach diety.

Wspomaganie naszego organizmu w walce pomiędzy wolnymi rodnikami,a antyoksydantami endogennymi i wybieranie produktów bogatych w antyoksydanty powinno być naturalnym odruchem, podczas wyboru produktów spożywczych.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz